Pieter Nieva


Pieter Nieva is geboren op 26 april 1985 en opgegroeid te Aartselaar. Hij volgde notenleer, slagwerk, AMC en later ook trombone aan de muziekacademies van Aartselaar, Edegem en Wilrijk. Op 15-jarige leeftijd gooide hij zijn muzikale studies in een hogere versnelling en ging Klassieke Muziek volgen aan De!Kunsthumaniora in Antwerpen. Daarna vatte hij zijn hogere muziekstudies aan in het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen. Daar behaalde hij zijn Bachelor diploma percussie bij Carlo Willems en Koen Wilmaers en gastdocent Patrick De Smet. Onder de docenten Dirk De Caluwe, Steven Verhaert en Jan Hadermann behaalde hij een Master Directie. Op 3 maart 2010 dirigeerde hij het Harmonieorkest van het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen als onderdeel van zijn masterproef dewelke hij met glans onderscheidde.

Hij werkte mee aan verscheidene opnames, CD/DVD en ook televisie-optredens waaronder The Symphonic Show en Tien Om Te Zien. Hij verleende zijn diensten aan onder andere “Het Huis Anubis” (Studio 100) waar hij achter de schermen voor muzikale coaching en begeleiding in stond. Met Toneelgroep BSO bracht hij Rodgers & Hammerstein’s “Cinderella” en de musical Beauty and the Beast op de planken. Sinds 2015 maakt hij deel uit van InTeam, een nieuw muziektheatergezelschap dat met de musical Rent hun eerste productie met een overtuigend succes wist te vertolken.

Hij deelde het podium met tal van nationale en internationale artiesten zoals: Andrea Croonenberghs, Ann Van den Broeck, Axelle Red, Barbara Dex, Bart Kaël, Cindy Lauper, Deborah de Ridder, Frank Boeijen, Garou, Hans Peter Janssens, Ike Turner, James Brown, Jelle Cleymans, Joe Cocker, John Miles, Lionel Ritchie, Luc Caals, Marco Borsato, Meatloaf, Mike Oldfield, Natalia, OMD, Raymond van het Groenewoud, Rodger Hodson, Safri Duo, Shaggy, Simple Minds, The Pointer Sisters, Tears for Fears, UB40, …

Zijn orkestraties en arrangementen vallen erg in de smaak bij zowel het orkest als het publiek. Zo schreef hij al tal van arrangementen in opdracht van verscheidene orkesten en bekende Vlamingen. Hij bewerkte oa. de muziek van Dirk Brossé uit de spektakel musical 14-18 in een suite voor harmonieorkest en schreef in opdracht van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen enkele arrangementen van de muziek van een andere Belgische grootmeester, nl. François Glorieux.

Als slagwerker trad hij regelmatig op met verscheidene gewaardeerde orkesten zoals het Koninklijke HarmonieOrkest Schelle (Hans Casteleyn, Dirk De Caluwe, Steven Verhaert), Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Zele (Dirk De Caluwe), Scheldezonen Hoboken (Erik Mast), Euregio Jeugd Orkest (Hans Casteleyn, Edmond Saveniers), Universitair Symfonisch Orkest Leuven (Edmond Saveniers), Arenbergorkest Leuven (Kevin Hendrickx, Roel Willems), Vlamo Symphonic Wind Band Valencia (Frank De Vuyst), Adya Classic, Il Novecento (o.a. Night of the Proms, Symphonic Show, My First Night; Robert Groslot), Metropolis Orkest- en Koor, Zomeropera-orkest en het Belgian National Orchestra. Hij vergezelde deze orkesten tot ver buiten de Belgische grenzen en concerteerde in o.a. Nederland, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Tsjechië, Spanje, Griekenland, Liechtenstein, China en de Verenigde Staten van Amerika.

Als dirigent wordt hij regelmatig gevraagd bij zowel harmonie als symfonische orkesten. Hij hanteerde het dirigeerstokje sinds 19-jarige leeftijd al bij tal van orkesten zoals K.K.M De Xaverianen Aartselaar, HarmoLIERica, het Symfonisch Jeugdorkest Edegem, het Koninklijk HarmonieOrkest Schelle, het Juniorenorkest Jeugd en Muziek Antwerpen, het Arenberg Symfonisch Orkest KU Leuven, Brussels Philharmonic en nog vele andere waar hij als gast- of vaste dirigent voor stond. Momenteel heeft hij de muzikale leiding bij de Koninklijke Harmonie Sforzando Boom en de Koninklijke Muziekkapel Politie Antwerpen.